Mi várható 2025-ben? Ennyivel nőhet a nyugdíj a következő évben

HÍREK Admin Saturday 21st September 2024

Hogyan alakulhatnak a nyugdíjak 2025-ben?

A kormány legfrissebb inflációs becslése alapján körvonalazódik, hogy mekkora nyugdíjemelésre számíthatnak a magyar nyugdíjasok 2025-ben. A 2025-ös költségvetést 3,2 százalékos átlagos inflációval tervezik, ami az átlagnyugdíj összegét 238 400 forintra emelheti. Varga Mihály pénzügyminiszter elmondása szerint a kormányzat idén 3,7 százalékos inflációt vár, míg a következő évre ez az érték 3,2 százalékra mérséklődhet. Ez a mérsékelt inflációs pálya lehetővé teszi, hogy a nyugdíjak is ennek megfelelően növekedjenek.

A változó inflációs várakozások hatása a nyugdíjakra

Az inflációs várakozások felülvizsgálata során a kormány tavasszal még 4,2 százalékos inflációt prognosztizált 2024-re, és 3,6 százalékot 2025-re. Azonban a legújabb becslések szerint a 2025-ös infláció alacsonyabb lehet, ami pozitívan hathat a nyugdíjakra. Amennyiben a kormány az új inflációs előrejelzéssel készíti el a költségvetést, a nyugdíjasok egy 3,2 százalékos nyugdíjemelésre számíthatnak. Ez az átlagnyugdíj 7 400 forintos havi emelkedését jelentené, ami éves szinten 89 ezer forint pluszjövedelmet eredményezhet a nyugdíjasok számára.

A nyugdíjak és a bérek közötti szakadék tovább mélyül

Fontos megjegyezni, hogy a kormány tavaszi számításai alapján a dolgozók jövedelme 2025-ben 7,6 százalékkal emelkedhet, így a nyugdíjak növekedése továbbra sem tart lépést a bérek emelkedésével. Ez a folyamat azt jelenti, hogy a nyugdíjasok vásárlóereje és életszínvonala relatíve tovább csökkenhet a dolgozókkal szemben.

A kormány hivatalosan novemberben nyújtja be a 2025-ös költségvetést, amely tartalmazza majd a legfrissebb gazdasági előrejelzéseket. Addig azonban érdemes figyelemmel követni az infláció alakulását, mert a jelenlegi becslések még változhatnak, és ez kihatással lehet a nyugdíjemelés mértékére is.

Összefoglalás: A 2025-ös év nyugdíjemelése a jelenlegi inflációs várakozások szerint alakul, ami egy mérsékelt, de érezhető növekedést jelenthet a nyugdíjakban. Azonban a nyugdíjak és a bérek közötti szakadék tovább mélyülhet, ami hosszú távon kihívások elé állíthatja a nyugdíjasokat.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *