Még nincs vége! Jönnek a viharok, jégeső sincs kizárva!

HÍREK Admin Saturday 21st September 2024

Bár sok napsütéssel indulhat a vasárnap, az ország legnagyobb részén záporokra és zivatarokra van kilátás a nap folyamán, amelyet helyenként jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek. A kánikula mellett többfelé fülledté válik a levegő, ami jelentősen megterheli szervezetünket.

Vasárnap általában sok napsütésre számíthatunk, majd egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés – írja előrejelzésében a HungaroMet.

A gomoly- és fátyolfelhős idő mellett szórványos záporok, zivatarok alakulhatnak ki, nagyobb valószínűséggel az ország nyugati részén.

Napközben kevés helyen, késő délutántól viszont – dél felől – már egyre nagyobb az esélye a csapadéknak, amelyet helyenként jégeső és viharos széllökések is kísérhetnek. A zivataroktól függetlenül is többfelé megélénkül a délies szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között valószínű, azonban a csapadékosabb országrészekben ennél hűvösebb is lehet a levegő.

Vasárnap országszerte elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést léptettek életbe zivatarra; Baranya, Bács-Kiskun és Tolna vármegyékben másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben.

Felhőszakadásra az ország nyugati felére adtak ki veszélyjelzést, magas középhőmérséklet miatt harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben, Baranya, Hajdú-Bihar, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben másodfokú figyelmeztetést mutat az előrejelzés.

Nem segítenek a fáradékonyságon a meleg éjszakák
A nap folyamán a kánikula mellett többfelé fülledtté válik a levegő, ami jelentősen megterheli szervezetünket – közölte orvosmeteorológiai előrejelzésében az Időkép. Sokaknál alakulhatnak ki keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, fokozódhatnak a szív- és légzőszervi panaszok. Továbbra is nagyon magas lesz a napszúrás és a hőguta kialakulásának kockázata, könnyen túlhevülhet testünk.

Általános tünet lesz a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság, a meleg éjszakák miatt pedig még kialvatlanabbak, fáradtabbak lehetünk.

A zivatarok környezetében fülledtté válik a levegő, nehézlégzés, légszomj jelentkezhet, felerősödhetnek az asztmások tünetei. A napos időben 10 és 16 óra között mindenhol erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *