Erre várt mindenki – Most jött a hír a nagy nyugdíjemelésről! ITT vannak a hivatalos számok, ennyivel már biztos emelik:

HÍREK Admin Saturday 21st September 2024

Január 1-jétől 6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak Magyarországon, hogy kompenzálják az idei infláció hatásait. Az aktuális adatok alapján azonban a várható éves infláció nem haladja meg a kormány által kalkulált szintet, így a nyugdíjasok járandóságai legkorábban jövő év januárjától nőhetnek újra. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke az RTL Hiradónak elmondta, hogy szakértők egyetértenek abban, hogy az idei infláció várhatóan nem éri el a 6 százalékot, és valószínűleg valamivel 5 százalék felett alakul.

Azonban a nyugdíjak jövő évi emeléséről még nem született döntés, mivel a kormány a jövő évi költségvetést csak az amerikai elnökválasztás után terjeszti a parlament elé. Karácsony Mihály megjegyezte, hogy az amerikai választásoknak nincs közvetlen hatása a magyar nyugdíjakra, és szerinte a kormány a csökkenő GDP és a költségvetési hiány miatt húzza az időt. Új nyugdíjtörvény: Az államadósság kamatterhei jelentős lyukat ütöttek a költségvetésen, és Karácsony Mihály szerint a kormány jelenleg arra vár, hogy valami kedvező fordulat történjen a következő hónapokban.

Az év során a nyugdíjasok számára különösen izgalmas lehet, mivel a kabinet ígérete szerint 2024 végére elkészül az új magyar nyugdíjtörvény. Ennek előzménye, hogy 2022 októberében az uniós országoknak helyreállítási és ellenállóképességi terveket kellett benyújtaniuk. Magyarország egy 27 mérföldköves tervet nyújtott be, amelyet az EU elfogadott. Az egyik mérföldkő az új nyugdíjtörvény megalkotása volt, amelynek két alapvető pillérét a fenntarthatóság és a méltányosság határozza meg. A törvény elkészítéséhez nemzetközi szakértőket is bevonnak. A nyugdíjtörvény előkészítése:

Varga Mihály pénzügyminiszter 2023 november 28-án részt vett az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén, ahol bejelentette, hogy az OECD szakértőit kérték fel a nyugdíjtörvény előkészítésére. Az OECD ígérete szerint december 31-ig elkészülnek a javaslatokkal. Azonban azóta a nyilvánosságot nem tájékoztatták a javaslatokról, és a Nyugdíjas Parlament többszöri próbálkozása ellenére sem sikerült hozzáférniük a dokumentumokhoz.

A Pénzügyminisztérium válaszai eddig nem adtak konkrét információt a nyugdíjtörvény állapotáról. Az országgyűlési képviselők és újságírók is érdeklődtek az ügyben, de a válaszok általában a jelenlegi rendszer fenntarthatóságát hangoztatták. Karácsony Mihály szerint a kormány nem reagál megfelelően a nyugdíjtörvény előkészítésének késedelmére, és a következő hónapokban sok kérdés maradhat nyitva az idősek számára. A jövő évi nyugdíjemelés és az új nyugdíjtörvény kérdése továbbra is fontos téma marad, amelyre a kormány és az érintett szakmai szervezetek részéről várható további tájékoztatás.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *