Itt a nagy lehetőség: tömegesen újulhatnak meg az állami programból a családi házak

Itt a nagy lehetőség: tömegesen újulhatnak meg az állami programból a családi házak

A szakértő szerint az energiahatékonyság növeléséhez nem elegendő pusztán a megfelelő szigetelés.

Júniustól indul az állami Otthonfelújítási Program (OFP), amelynek köszönhetően 30 ezer 1990 előtt épült családi ház energetikai korszerűsítése valósulhat meg, jelentős részben zöldberuházásokon keresztül is.

A programnak köszönhetően 30 ezer családi ház korszerűsíthető

A felújítás feltétele egymillió forint önerő, amelyhez hatmillió forintos kamatmentes kölcsön vehető fel, amiből 2,5-3,5 milliót a feltételek teljesülése esetén vissza sem kell fizetni. A vissza nem térítendő összeg annál magasabb, minél nagyobb energiamegtakarítást eredményez a beruházás. Alapfeltétel, hogy legalább 30 százalékos megtakarítást kell elérni a korszerűsítéssel.

A programnak köszönhetően 30 ezer családi ház korszerűsíthető, amelynek nagy része rosszul szigetelt Kádár-kocka. Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója a Portfolio különkiadásában több hasznos tanácsot is elárult a beruházóknak, amivel jelentősen növelhető az energiahatékonyság.

A homlokzatszigetelő megoldásairól ismert vállalat ügyvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a logika ugyan azt diktálja, hogy egy klasszikus Kádár-kockaházat először a padlás felől kell leszigetelni, aztán jön a homlokzat, az oldalfalak és a nyílászárók – és csak ezek után következik a fűtési rendszer és a hőközvetítő közeg, illetve a gépészet cseréje.

A szakértő felidézte a Budapesti Műszaki Egyetem és a Kanuf Insulation közös korábbi kísérletét. Ennek során két, teljesen egyforma hajdúsági kockaházat hasonlítottak össze. Az egyiket teljesen leszigetelték a piacon kapható modern szigetelőanyagokkal, míg a másikat nem.

A szakértőket meglepte, hogy a leszigetelt ház már az első fűtési szezonban 50 százalékos hőmegtakarítást ért el, ugyanakkor a gázfogyasztás nem csökkent, mivel a kazánt nem cserélték.

Ahhoz, hogy a gázfelhasználás is érdemben csökkenjen, vagyis valódi energiahatékonyságot érhessenek el a tulajdonosok, elengedhetetlen a gázkazán korszerűbbre cserélése is – mutatott rá Aszódy Tamás.

Az OFP-ről elmondta: nagyon kevés olyan, tíz évnél idősebb családi ház és lakótér van az országban, amelyre az új otthonfejlesztési programon keresztül elérhető kamatmentes hitel keretét ne lehetne gyorsan kimeríteni. 

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *