Valóban vizezik a húst a boltokban? Itt a válasz!

Valóban vizezik a húst a boltokban? Itt a válasz!

Amikor bevásárlóközpontba megyünk húsvásárlás céljából, a tálcás húsoknál némi bizalmatlanságot tapasztalhatnak a vásárlók. Felmerülhet bennük a kérdés, hogy valóban „vízzel hígítják” a húst, hogy súlyosabb legyen. Vajon van valóságalapja ennek az állításnak?


Számosan aggódnak a műanyag fóliával lefedett húsok miatt, mivel azok gyorsan felszívják a nedvességet, és ez „véres víz” formájában gyűlik össze a tálca alján. Honnan származik ez a víz? Talán a húsból szivárog ki, miután azt előzőleg vízzel „vízesítették” az átvágás érdekében?

A nagyobb áruházláncok teljes húsárut vásárolnak, amely még bőrrel van ellátva és nem konyhakész, majd saját üzemeikben vágják fel és csomagolják tovább. A bőr és a zsírréteg lassítja a hús lehűlését, és más módon engedi ki a nedvességet. Ez a folyadék természetesen jelen van az izomrostokban, még az állat életében is.


A húsban található víz kötöttsége a vágás után idővel oldódik és távozik. Ennek a folyamatnak az eredményét néha nem túl esztétikus formában láthatjuk a tálca alján.


Ahogy a hús tovább tartózkodik a hűtőben, annál több nedvesség gyűlik össze alatta. Igazán friss hús esetén ez még nem feltétlenül látható. Tehát érdemes inkább hentestől vásárolni, így nem a víz lesz a legnagyobb gondunk. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal továbbá más, sokkal fontosabb ajánlásokat is tesz.

Az a kérdés, hogy „vizezik-e” a húst, nem az egyetlen fontos tényező. Sokkal lényegesebb az élelmiszerbiztonság figyelembe vétele már a vásárlás során.


Mindig olyan helyről szerezze be az étkezéshez vagy ételkészítéshez szánt húsokat, amelyre megbízhat. Kerülje az ellenőrizetlen helyeket, alkalmi árusokat.


A húst mindig hűvös helyen, 0-5 Celsius fokon tárolja. Ne vásároljon húst, ami a hűtőpulton kívül található!


A csomagolt húsoknak, húskészítményeknek magyar nyelvű címkével kell rendelkezniük. Ellenőrizze, hogy nincsenek-e átjavítva vagy letakarva a címkéken szereplő adatok.


Ne vásároljon lejárt szavatosságú vagy sérült, szennyezett csomagolású termékeket!
A hús frissességét meg lehet ítélni a színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem tűnik frissnek, vagy ha valami furcsát észlel, inkább ne vegye meg.


Előre darált húst csak megbízható helyről vásároljon, de még jobb, ha otthon őrli le, vagy kéri az eladótól a hús ledarálását.


Kerülje azokat a helyeket, ahol ugyanaz az eladó kezeli mind a nyers húst, mind pedig a kész húskészítményeket, mivel így könnyen átterjedhetnek a baktériumok a nyers húsról a fogyasztásra kész termékekre.


Legyen óvatos, ha egy akciós húsár túlságosan kedvezőnek tűnik.
Ha tetszett a cikk – ne felejtse el megosztani családtagjaival, barátaival! Köszönjük!

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *