EGY ORSZÁG KAPOTT SZÍVÉHEZ A GYÁSZTÓL: ELHUNYT A NÉPSZERŰ MŰSORVEZETŐ

EGY ORSZÁG KAPOTT SZÍVÉHEZ A GYÁSZTÓL: ELHUNYT A NÉPSZERŰ MŰSORVEZETŐ

A BBC legendás műsorvezetője, David Capper sajnálatos módon 91 éves korában elhunyt.

A BBC Írország korábbi tudósítója nem volt ijedős, tudósított a legsötétebb időszakokról is, ott volt a “véres vasárnapon” is. 1972. január 30-án, a brit hadsereg katonái tüzet nyitottak ír szabadságjogi tüntetőkre az észak-írországi Londonderry Bogside kerületében.

Az esemény véres vasárnapként (angolul Bloody Sunday) vonult be a történelembe. A hadsereg és a tüntetők közötti összecsapásban 13 fegyvertelen civil meghalt és további 15 ember megsebesült (egyikük később belehalt a sérüléseibe).

Adam Smyth, a BBC NI igazgatója Cappert “újságírói ikonnak” nevezte. Azt mondta: “A BBC Észak-Írország elveszített egy újságírói ikont. David a pártatlan és bátor, közérdekű tudósítás megtestesítője volt. Szemtanúja volt a történelem legmegrázóbb eseményeinek és teljes mértékig megbízhattunk benne, hogy kielégítő és hiteles tudósítást kapunk tőle.

A helyi újságírás számos vezető személyiségének is köszönetet kell mondania Davidnek azért, hogy jelentős tudását átadta az induló fiatal riportereknek. Legmélyebb részvétünk David családi körének.”

Capper újságírói karrierje akkor indult be, amikor a Newtownards Chronicalnál dolgozott. A kiadványnál eltöltött ideje alatt 1953-ban érte el első nagy áttörését Viktória hercegnővel. Capper csak 1982-ben, a falklandi háborúban kezdte karrierjét a BBC-nél. Beszámolt az 1987-es Enniskillen bombáról is.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *