Karsai Dániel drámai kijelentést tett:

Karsai Dániel drámai kijelentést tett:

Karsai Dániel, az ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász attól tart, hogy nem éri meg a strasbourgi bíróság döntését, amit ebben az esetben testvére, Karsai Péter veszi át a helyét.

A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász az aktív eutanázia legalizálásáért küzd.

Nyilatkozatot tett

Karsai Dániel két évvel ezelőtt még aktívan sportolt. Ma pedig már a végtagjait sem tudja mozgatni, saját bevallása szerint teljesen elveszítette önállóságát. „Nem tudom, mikor lesz döntés, de sajnos most meg kell tennem azt a nyilatkozatot a bíróság felé, amit reméltem, hogy nem kell. Hogy ha nem érem meg az eljárás végét, az öcsém belép a helyemre és folytatja” – mondta Karsai Dániel. 

Romlik az állapota

„Különböző egészségügyi problémák miatt, maximum napi 1-2 órát értelmes, nem betegséggel való megküzdés, jutott ki nekem, mondjuk olvasás. Hosszútávon ez kevés” – nyilatkozta az RTL-nek az alkotmányjogász, aki reméli, májusban már döntés születhet az ügyéről.

Nem tud végig ülni egy vitát

A halálos betegségben szenvedő, az életvégi döntés jogáért küzdő alkotmányjogász, Karsai Dániel pár hete azt mondta, hogy két hónapja nem tud mobilt, tabletet használni, a legbensőségesebb üzeneteit is valaki másnak kell megnéznie és válaszolnia helyette. „Ma este a Bibó István Szakkollégium vitaestet rendez az ELTE-n életvégi döntés témakörben. Sajnos a vitán egészségi állapotom miatt nem tudok részt venni. Ez volt Bibósként különösen fáj” – írta két hete Facebook-posztjában.

Nem támogatja a kormány

Karsai Dániel bírósági meghallgatása november végén volt. A magyar  Igazságügyi Minisztérium közölte, nem változtatnak az eutanáziát érintő szabályokon. Sem a Fidesz, sem a KDNP nem támogatja Karsai Dániel kezdeményezését. 

Nincs esély a túlélésre

A túlélése néhány évre tehető, az életminőség romlását lehet lassítani a megfelelő terápiával. Az ALS az elmúlt időszakban Karsai Dániel alkotmányjogásznak köszönhetően kapott nagyobb nyilvánosságot, aki a strasbourgi Emberi Jogok Bizottságához fordult, hogy „értelmetlen szenvedés helyett méltósággal fejezhesse be életét”. 

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *