Nagy a baj! Leállt a súlyos szívbetegek ellátása az egyik nagy budapesti kórházban

Súlyos hír látott napvilágot az Uzsoki Utcai Kórház kardiológiai osztályáról, ami aggodalmat keltett a betegek és az egészségügyi szakemberek körében egyaránt. Kunetz Zsombor orvos, a közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést, amely részletezi a kialakult helyzet súlyosságát.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ határozata értelmében, a súlyos állapotú, monitorizálást igénylő betegek ellátását más kórházakban kell folytatni.

A döntés hátterében a személyi feltételek hiánya áll, ami miatt a kórház jelenleg nem képes biztosítani a koronária intervenciót, ezáltal az infarktusos betegek és egyéb súlyos kardiológiai állapotban szenvedők ellátását sem tudják garantálni. Kunetz Zsombor bejegyzéséből idézünk:

„Ez egy elég rossz hír, az Uzsoki Utcai Kórház eddig azért még működőképes volt, most egy alapszakmai ellátás szűnik meg ott határozatlan ideig.

A kardiológiai osztályon és a kardiológiai őrzőben előre nem látható módon egyidejűleg személyi feltétel hiánya miatt nem tudják biztosítani a koronária intervenciót, valamint a súlyos állapotú, monitorizálást igénylő betegek kardiológiai őrzőben történő ellátását.”

Ez a helyzet nem csak a kórház működését érinti, hanem rávilágít az egész hazai egészségügyi rendszer jelenlegi problémáira is. Ahogy Kunetz fogalmaz:

„Szívizominfarktus ellátás és a súlyos kardiológiai betegek ellátást egy Fővárosi, megyei szintű kórház nem tudja biztosítani. Ott, ahol a munkaerő a leginkább elérhető, ez nem megy, mi lehet a helyzet vidéken? Itt tart ma az egészségügyi ellátás!”

Az egészségügyi intézmények az elmúlt hetekben sorra jelezték, hogy különböző okokból kénytelenek leállítani egy-egy ellátást. Ez azt jelenti, hogy számos betegnek más kórházba kell átkerülnie az ellátás folytatása érdekében.

Az Uzsoki Utcai Kórház kardiológiai osztályának helyzete ismét rámutat arra, hogy sürgős intézkedések szükségesek az egészségügyi rendszer stabilizálásához és a betegek megfelelő ellátásának biztosításához.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *