NYUGDÍJASOK FIGYELEM! Változhat a Nyugdíjkorhatár – Most jött a friss hír:

Nyugdíjkorhatár – Most jött a friss hír:  A magyarországi várható élettartam alacsonyabb, mint az öregségi nyugdíj korhatára, és az egészségi állapotban is visszamarad az uniós átlagtól.

Az adatok arra utalnak, hogy a népesség egészségi állapota általánosságban nem túl kedvező, és krónikus betegségek, valamint rákos megbetegedések gyakoribbak az uniós átlagnál.

Ezen problémák miatt az idő elérkezett a nyugdíjkorhatár és a nyugdíjrendszer átgondolására. A közgazdász szerint gyakori nyugdíjkorrekciókra is szükség van, például kétévente egy-egy esztendővel kellene csökkenteni a korhatárt.

Az idősek egészségi állapotának és munkavállalási hajlandóságának figyelembevételével kellene rugalmasabbá tenni a nyugdíjkorhatárt, hogy az alkalmazkodjon a demográfiai és gazdasági változásokhoz.

Az aránytalanságok enyhítése érdekében fontos lenne az alacsony havi nyugdíjak emelése és a nyugdíjplafon visszaállítása.

Az egyenlőbb és méltányosabb nyugdíjrendszer érdekében a 13. havi járandóság egységes kifizetése is segítene.

Ezek az intézkedések hozzájárulnának ahhoz, hogy az idősek méltó és biztonságos körülmények között élhessenek, és támogatnák az egészségesebb társadalmi és gazdasági fejlődést. 

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *