Aki fával fűt most figyeljen! Itt a legújabb bejelentés!

Ebben az évben úgy tűnik, nincs tömeges roham a faárusító helyeken, és a kályhák iránti kereslet is csökkent. A múlt évben tapasztalt árszökkenés mostanra stabilizálódott. Habár sokan rájöttek az előző évben, hogy nehéz megbirkózniuk a magas költségekkel, nem biztos, hogy elegendő pénzük van nagyobb beruházásokhoz. – ezt a novekedes.hu is megemlítette.

Tűzifában nem lesz hiány

Az idei fűtési időszak valószínűleg nyugodtabb lesz. A tűzifaárak kiegyensúlyozottá váltak, ami mind a termelők, mind a vásárlók számára elfogadható.

„Idén úgy tűnik, a készletek rendelkezésre állnak, amelyek a lakosság szükségletét bőven ki tudja elégíteni. A tavalyi árszint maradt meg idén is, én úgy érzem hogy már nem is fog emelkedni a tűzifa ára, sőt bizonyos fajok esetében még csökkent is” – jegyezte meg a Növekedés.hu-nak Mocz András, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke.

Ennyibe fog kerülni 2023-2024 telén a tűzifa

Az idei évben a tüzifa piacot meghatározó trendek között kiemelkedik azoknak a kemény fafajtáknak a népszerűsége, melyek erős, tartós tüzifaként váltak ismertté. Az akác, tölgy, gyertyán, cser és a kőris például ilyen fafajták. A piacon ezeknek a fafajtáknak a köbméterenkénti ára többnyire 30 ezer forint környékén mozog. Különösen az akác esetében figyelhető meg, hogy egyes helyeken az ár magasabb, így az érdeklődőknek ennél valamelyest mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.

Persze a tüzifapiacon nem csupán ezek a fafajták dominálnak. A lágyabb, könnyebb fafajták, mint például a nyár, nyír és az éger is remek választás lehetnek tüzelési célokra. Ezek a fafajták árban gyakran kedvezőbbek, általában 20-22 ezer forint közötti összeget kérnek értük köbméterenként. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy fűtőértékük az előbb említett kemény fajtákhoz viszonyítva kissé alacsonyabb, így a választás során ezt is érdemes mérlegelni.

Vége a hatósági áras tűzifának

Másrészt kiemelendő, hogy a múlt évben nem csak a pánikszerű hangulat növelte meg a keresletet, de a gázárak rendkívüli növekedése is jelentős szerepet játszott ebben. Azok számára, akiknek nem csak gázkazánjuk, hanem vegyestüzelésű rendszerük is volt, ez kiváló alkalmat teremtett arra, hogy ezen fűtési módot válasszák, ezért sokan váltottak erre a megoldásra.

Ebben az évben viszont a tüzifapiacon a kereslet és a kínálat olyan harmonikusan alakult, hogy a kormány is úgy látta, elhagyható a hatósági ár, mivel már nem látták szükségét annak fenntartásának.

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *