Ez epekőműtét után meghalt a kisgyermekes Anna egy magyar orvos miatt

Annának és párjának még rengeteg tervük volt, a kisfiú vélhetően később nem is emlékszik majd az anyukájára.

Az ember lassan megtanul együtt élni még a legnagyobb megpróbáltatásokkal is, ám arra a szörnyű fájdalomra biztosan nincsen gyógyír, ami most Csehák Károly szívét nyomja: a múlt éjszaka örökre lehunyta a szemét a szerelme, így most teljesen egyedül maradt két és fél éves gyermekükkel.

Ahogy arról a Blikk többször is beszámolt, hetekig lebegett élet-halál között az egyik fővárosi kórház intenzív osztályán az a 36 éves édesanya, aki egy rutin beavatkozás után került válságos állapotba. Annának epekövet kellett eltávolítani az epevezetékéből, ám a dunaújvárosi kórházban csak napokkal később vették észre, hogy a beavatkozás során a járat kiszakadt, s a nő addigra kis híján meghalt. Azonnal átszállították egy budapesti intézménybe, ahol azóta küzdöttek az életéért.

Anna párja korábban lapunknak elmondta: biztos benne, hogy hibázhattak az orvosok, ezért jogi lépést fontolgat, ám a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatója, dr. Jobbágy Lajos kérdésünkre leszögezte: a belső vizsgálatuk alapján a betegellátás során szakmai mulasztás nem történt, szerinte ez a „természetes kockázat kategóriája”.

– A hétvégén jelezték, hogy 1-2 napja lehet hátra, miután hetven százalékban elhalt a mája. Ugyan felajánlottam volna a saját szervemet, de ebben a helyzetben nem lehetett volna transzplantálni. Csak a szíve dobogott, már csupán gépek tartották életben, a szervezete nem tudta volna elindítani az új szerv működését – mesélte megtörten hétfőn a Blikknek a szerencsétlenül járt nő párja, Csehák Károly.

Anna napra pontosan négy héttel azután veszítette életét, hogy átszállították a fővárosba Dunaújvárosból, ahol előtte két nappal végezték el rajta a beavatkozást. Élettársa elmondása szerint Budapesten rendkívül emberségesen álltak hozzájuk, csak az utolsó pillanatban kapcsolták le a lélegeztetőgépről.

– Nagy mennyiségű fájdalomcsillapítót kapott, hogy az egészből ne vegyen észre semmit. Azt mondták, lelassult a pulzusszáma, sóhajtott egyet és örökre elment. Semmit nem vett észre az egészből. Utána mentem be hozzá a kórterembe…

Dr. Jobbágy Lajos szerint a műtétnél nem történt szakmai mulasztás

A kisfiuk mindennél jobban imádta az édesanyját: a nő halála előtti este még egy fotót is odavitt róla az apukájának, hogy puszilja meg.

– Mindent el fogok követni, de mégis hogyan pótolhatnám azt a szeretetet, amit egy édesanya képes megadni a gyermekének? Teljesen más kapcsolat volt közöttük, neki még az anyukájára van a legnagyobb szüksége. A legszomorúbb, hogy később nem is marad majd emléke Annáról – csuklott el a férfi hangja.

Dr. Ábrahám László ügyvéd már 57 éve foglalkozik műhibaperekkel, feljelentés esetén szerinte foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetésnek is minősülhet a cselekmény.

– Szakmai álláspontom szerint a kórháznak az elvárható gondossággal köteles ellátnia minden beteget. A megismert adatok alapján viszont ebben az ügyben halmozhatták ennek a megsértését azzal, hogy az epevezeték kiszakadt, amit napokig észre sem vettek. Ennek ok-okozati következménye volt a gyulladás és végül a sajnálatos halál – magyarázta lapunknak a szakember. Hozzátette: az egészséges családban élés alkotmányos jogát elveszítette a gyermek és az élettárs is, ezért őket kártérítés, kompenzáló jellegű sérelemdíj illeti meg.

A kő okozta a szakadást?

A dunaújvárosi kórház igazgatójától, dr. Jobbágy Lajostól megtudtuk: a műtétet végző osztályvezető doktornő 2017 óta végez ilyen epekő-eltávolító endoszkópos műtétet az intézményükben, azóta 640 beavatkozásból a mostani a második, ahol szövődmény alakult ki. Szerinte nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték, álláspontja az, hogy „a biológia, maga a kő is képes ilyen problémát okozni”.

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *