Itt a téli előrejelzés: Pontosan ezen a napon érkezik a sokáig tartó nagy fagy

HÍREK Admin Saturday 21st September 2024

Nemcsak hideg, de meglehetősen havas telet jósolnak egy különleges időjárási jelenség megfigyelése alapján. Az előrejelzések szerint tehát lesz alkalmunk lehűlni a most szinte elviselhetetlen hőmérsékletű hónapok után.

Néhány hete még arról írtunk, hogy idén nyáron az átlagosnál magasabb hőmérsékletekre és nagyobb hőhullámokra kell számítanunk Európában, most viszont a korai adatok alapján már azt is látni, milyen tél várható kontinensünkön.

A Severe Weather Europe az utóbbi években megszokottnál jóval hidegebb és havasabb időjárást prognosztizál, amely Fontos a szerepe a téli időjárás előrejelzésében.

A sarki örvény a troposzféra és a sztratoszféra sarki régióiban található alacsony nyomású, nagy kiterjedésű, hideg légtömeg. E légköri jelenség a Föld forgásának következményeként a sarkpont körül nagy sebességgel áramló ciklon, amely alatt, a felszín közelében hideg, sűrű poláris légtömeg található. A téli időjárás előrejelzésében kiemelkedően fontos a szerepe, hiszen

A meterológusok ennek megfigyelésével tudják megjósolni a közelgő hideg évszak jellemzőit. A sarki örvény megfigyelése kiemelt jelentőségű a téli időjárási előrejelzés meghatározásában.

Erős sarki örvény esetén ugyanis a hideg levegő a sarkvidékek felett marad, enyhe telet eredményezve, ha viszont a légköri jelenség gyenge, a hideg levegő dél felé áramolhat, így okozva hidegbetörést a mérsékelt övezetekben.

Idén gyengébb lesz a szokásosnál
A jelenlegi képlet szerint a poláris örvény idén télen valószínűleg gyengébb lesz a szokásosnál, így növeli a dinamikusabb téli mintázat – vagyis a hidegebb, havas időjárás – esélyét mind Európa, mind pedig az Egyesült Államok és Kanada felett. Mint az az előrejelzésben olvasható, 2024-25 telén átlagon felüli havazásra lehet számítani az Egyesült Államok keleti részének nagy részén, valamint Közép- és Nyugat-Európában is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *