EBBEN a pillanatban jelentették be! Már a Magyar Közlönyben is megjelent: – MINDEN nyugdíjast érint Magyarországon!

HÍREK Admin Thursday 4th July 2024

2024-ben javulhat a nyugdíjak reálértéke, legalábbis ez derül ki a kormány által nemrégiben nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramból.

Bár a nyugdíjak növekedése az idén is elmarad a bérek ütemétől, a kedvező hír így is bizakodásra adhat okot. Infláció és nyugdíjemelés: A kormány középtávú prognózisa szerint az infláció 2024-ben átlagosan 4,2 százalékra csökkenhet a tavalyi 17 százalékról.

Ennek megfelelően az év elején 6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, a tavaly nyáron elfogadott költségvetés inflációs feltételezése alapján.

Az MNB legutóbbi inflációs jelentése 3,5-5 százalékos átlagos inflációt prognosztizál az idei évre, ami megerősíti, hogy a nyugdíjak vásárlóereje közel 2 százalékkal javulhat. Relatív leszakadás a bérekhez képest:

A pozitív kilátások ellenére a nyugdíjak növekedése még mindig elmarad a bérek emelkedésétől. A konvergenciaprogram szerint a munkavállalói jövedelmek 10,7 százalékos növekedésére lehet számítani 2024-ben. Ez tovább növeli a nyugdíjak bérekhez viszonyított relatív leszakadását, mivel a nyugdíjemelés továbbra is szigorúan az inflációhoz kötött. Nyugdíjprémium elmaradása:

A nyugdíjprémiumra jogosultak idén nem kapnak extra juttatást, mivel a GDP-növekedés nem éri el a szükséges szintet. A kormány 2,5 százalékos, 2025-re pedig 4,1 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál.

Azonban nyugdíjprémiumot csak akkor fizetnek, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Az RTL beszámolója szerint idén ez nem valósul meg, így a nyugdíjasoknak szánt prémiumra félretett 20 milliárd forintról később dönt a kormány.

Nyugdíjprémium maximális összege: A Nyugdíjguru vezető elemzője, Farkas András kiszámította, hogy maximum 2000 forint lehetett volna a nyugdíjprémium idén, ha a GDP-növekedés 3,6 százalékot ér el. Ez az összeg a nyugdíjas szervezetek szerint csak egyetlen vacsorára lett volna elegendő. A prémium összege a novemberi nyugdíj egynegyedének maximum 20 ezer forintos értékének 0,1-gyel történő szorzatából adódott volna.

Bár a nyugdíjak reálértéke javulhat 2024-ben, a növekedés mértéke elmarad a bérek emelkedésétől, és a nyugdíjprémium is elmarad. A nyugdíjasok számára a gazdasági helyzet és a kormányzati intézkedések így is kihívásokat jelentenek, mivel a nyugdíjemelések és a béremelések közötti különbség továbbra is fennáll. Az állami támogatással megvásárolható hallókészülék ára is példázza, hogy sok nyugdíjasnak nehézséget okozhat a szükséges eszközök beszerzése.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *