Elérhető a 600 ezres nyugdíj – Csupán EZ kell hozzá

HÍREK Admin Tuesday 2nd July 2024

Melyik rétegeknek reális cél, hogy havi 600 ezer forintos nyugdíjuk legyen? A Bankmonitor ennek járt utána – íme a levezetés, ami a hvg.hu-n jelent meg.

A KSH nyugdíjakról szóló jelentése szerintaz ellátottak mintegy 1 százalékánál teljesül csak, hogy 600 ezer forintnál több nyugdíjat kapjanak.Becslés szerint az új nyugdíjak átlaga 2024-ben 300 ezer forint körül lehet – a vágyott 600 ezer forintból hiányzik tehát átlagban a fele. Vagyis 300 ezer forintos valamilyen jövedelem, privát nyugdíj kellene a 600 ezer forintos cél eléréséhez.

Csakhogy a 60 évnél idősebb önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagos számlaegyenlege az MNB legfrissebb adatai szerint 2,47 millió forint. Ha feltételezzük, hogy egy megtakarító nyugdíjasként 20 éven keresztül egyenletesen venné fel a félretett összeget, akkor ennyi megtakarításból kb. havi 10 ezer forint nyugdíjkiegészítésre számíthat. Deha valakinek van egy kiadó lakása, jó helyen, abból például összejöhet a hiányzó havi 300 ezer forint.Ha megtakarításból szeretnénk a havi 300 ezer forintra szert tenni, ahhoz úgy számoltak,90 millió forintnyi megtakarítás kellene– a cikk szerint több mint tízezer embernek lehet legalább ennyi megtakarítása.

Azt is megnézték, havi mennyit kellene félretenni a 90 milliós nyugdíjmegtakarításhoz. Kapaszkodjanak meg,

  • ha valaki 20 éves korában kezdi a megtakarítást, havi 60 ezer forintot kellene mindig befizetnie,
  • ha csak 35 éves korában, akkor több mint 129 ezret kell félretennie,
  • ha pedig 45 évesen, akkor már havi 242 ezer kellhet megtakarítási célra.

A Bankmonitor statisztikái szerintekkora havi befizetéseket kevesen tudnak vállalni.Több ezer érdeklődő közül mindössze 7% lenne képes havi 60 ezer forintnál többet félretenni nyugdíjcélra. Van azonban más forgatókönyv is arra, hogy több forrásból együttesen meglegyen a 600 ezer forint bevétel.

Aki például átlag feletti jövedelmű életpályájának köszönhetően 400 ezer forintos induló nyugdíjjal tud visszavonulni, annak már „csak” 200 ezer forintnyi kiegészítő jövedelemre lesz szüksége a cél eléréséhez. Ez pedig azzal jár, hogy a havonta befizetett összegek kétharmadát is elegendő vállalni, például 30 éves korban kezdve havi 65 ezer forint megtakarítással is célba érhet valaki, vagy akár vidéki albérletkiadással is.

Összességében arra jutottak, hogy

a 600 ezer forintos időskori bevétel a legtöbb magyar számára sem az állami nyugdíjból, sem kiegészítő jövedelmekkel együtt nem tűnik elérhetőnek.Megállapították még, kevesen vannak olyan kiváltságos helyzetben, hogy az állami nyugdíjuk ilyen magasságokba repítse őket, vagy akár a messze átlag feletti megtakarítási vállalásukkal elérjenek havi 200–300 ezer forintos plusz bevételt. Ugyanakkor egy bizonyos réteg – az igazán tehetősek – számára ez is elképzelhető forgatókönyv, például egy felkapott helyen lévő kiadott lakás már önmagában is biztosíthatja ezt a nyugdíjkiegészítést.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *