MA KAPTUK A HÍRT – Megkongatták a vészharangot

HÍREK Admin Tuesday 2nd July 2024

Dame Sally Davies professzor, Anglia korábbi tisztifőorvosa és az Egyesült Királyság antimikrobiális rezisztenciával (AMR) foglalkozó megbízott szakembere komoly figyelmeztetést intézett az emberiséghez a gyógyszerekkel szemben rezisztens “szuperbaktériumok” terjedése kapcsán.

Davies szerint ez a jelenség még a Covid-19 járványt is “jelentéktelen semmiségnek” tünteti fel.

Az antimikrobiális rezisztencia azt jelenti, hogy a baktériumok, vírusok, gombák és paraziták által okozott fertőzések kezelésére már nem hatékonyak a rendelkezésre álló gyógyszerek.

A túlzott antibiotikum-használat felgyorsította ezt a folyamatot, és ma már sürgetőbb veszélyt jelent, mint az éghajlatváltozás.

A gyógyszerekkel szembeni rezisztencia következtében egyre több ember küzd kezelhetetlen fertőzésekkel, amelyek különösen veszélyeztetik azokat, akiknek csökkent az immunrendszerük vagy akik sebészeti beavatkozásokon esnek át, például császármetszés, rákkezelések vagy szervátültetés során.

Az Egyesült Királyság kormánya nemrégiben nyilvánosságra hozott egy nemzeti cselekvési tervet az antimikrobiális rezisztencia visszaszorítására.

Ennek célja többek között az ember és állatok esetében használt gyógyszermennyiség visszaszorítása és az új gyógyszerek, vakcinák kifejlesztésének felgyorsítása.

Az antimikrobiális rezisztencia súlyosan érinti a gyermekeket is, különösen a szubszaharai Afrikában, ahol az egyötödét teszik ki az ilyen típusú haláleseteknek.

A mezőgazdaságban is komoly kihívást jelent a gyógyszerek használatának visszaszorítása, különösen az állattenyésztésben, ahol gyakran használnak antibiotikumokat a növekedés elősegítése vagy a fertőzések megelőzése érdekében.

Sally Davies hangsúlyozza, hogy az antibiotikumok több mint kétharmada a haszonállatok szervezetében végez kárt, amelynek háttérében gyakran nem megfelelő tartási körülmények állnak.

Az ilyen gyakorlatok felszámolása és az új gyógyszerek fejlesztése létfontosságú a globális egészségügyi krízis megelőzésében és kezelésében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *