Ijesztő előrejelzés jelent meg, késő délután ketté szakadhat az ország

HÍREK Admin Sunday 7th July 2024

Figyelmeztető előrejelzést tett közzé oldalán a HungaroMet.

Figyelmeztető előrejelzés jelent meg több vármegye esetében a HungaroMet oldalán. Előrejelzésük szerint vasárnap a déli, délutáni órákban az ország délnyugati felében néhol helyi zivatar kialakulhat. Zivatarra nagyobb esély a Dunántúl déli, illetve a nyugati határhoz közeli részén, továbbá a Dunántúl középső területein van.

Estére ugyanakkor minden helyre áll, veszélyes időjárási esemény ekkor már nem valószínű.

Korábban megírtuk: hidegfront idején a hidegebb légtömeg előretör a melegebb légtömeg felé, ez gyakran viharokat, erős szelet és esőzést okoz. Hidegfront idején gyakran tapasztalhatunk hirtelen hőmérséklet csökkenést, ami hatással lehet a szervezetünkre, legtöbbször fejfájást vagy izomfájdalmakat okoz. Sokan viszont már a frontot megelőző légköri helyzetre is érzékenyen reagálnak. A náluk jellemző fő tünetek a feszültség, idegesség, ingerültség, alvási problémák jelentkezése, majd egyre inkább az ingadozó vérnyomás és a fokozódó mellkasi panaszok, diszkomfortok jelentkezése. Sokan erősödő fejfájással, szédüléssel gyakoribb rosszullétekkel reagálnak.

Melegfrontnak nevezzük azt a helyzetet, amikor melegebb légtömeg emelkedik felül a hidegebb légtömeg fölött. Ez a változás hosszabb ideig tartó esős, párás időjárást hozhat, felhős égboltot eredményez és a hőmérséklet is emelkedhet. Néhány ember a melegfrontokkal járó magas páratartalom miatt érzékeny lehet légúti problémákra, például asztmára is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *