Ha ez a szám hív, NE VEDD FEL, minden adatod, pénzed lenyúlják

HÍREK Admin Sunday 7th July 2024

Az évente több milliárd forintos összegeket lopják el különböző trükkökkel és átverésekkel a gyanútlan bankszámla-tulajdonosoktól.

Az ellopott pénz legfeljebb a felét kapják vissza az áldozatok, és ez is csak akkor, ha időben rájönnek, hogy csalás áldozataivá váltak, és jelentik a rendőrségnek.

Az átveréseknek számos változata létezik. Egyik ilyen módszer a hívószám-spoofing, vagyis hívószám-hamisítás, amely a hamis banki hívások adathalász tevékenységek egyik speciális technikája.

Az elkövetők módosítják a telefonszámukat, amely a hívott fél telefonjának kijelzőjén megjelenik, ezzel elrejtve a valódi elérhetőségüket. Így a hívást kezdeményező igazi telefonszám helyett egy másik, gyakran bankhoz tartozónak tűnő szám jelenik meg, amely még hitelesebbé teszi a csalást.

Egy friss eset szerint a csalók egy olyan számról keresték fel az embereket, amely a Raiffeisen Bank csalásmegelőzési csoportjának elérhetőségére hasonlított.

Azt állították, hogy gyanús tranzakciót észleltek, és az ügyfelek pénzének biztonsága érdekében sürgősen intézkedni kell. Sokan, akik megijedtek a veszteségtől, készségesen követték a csalók utasításait.

A csalók általában arra kérik az áldozatokat, hogy telepítsenek egy alkalmazást, amely lehetővé teszi számukra, hogy megfigyeljék a telefon kijelzőjét.

Ezután arra kérik az embereket, hogy lépjenek be a netbankjukba, és így könnyedén megszerezhetik az összes belépési adatot és jelszót.

A rendőrség és a bankok szerint fontos, hogy legyünk tudatában az ilyen jellegű csalásoknak, és ne adjunk ki személyes vagy pénzügyi információkat ismeretleneknek, telefonon keresztül.

Ha valaki gyanús hívást kap, érdemes ellenőriznie az állítások hitelességét a bankjánál, mielőtt bármilyen intézkedést hozna.

Az odafigyelés és a körültekintés segíthet elkerülni az ilyen jellegű csalásokat és azok következményeit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *