Rezsiváltozások az országban: Így fizetned 2024 áprilistól, ha átalánydíjat használsz!

Rezsiváltozások az országban: Így fizetned 2024 áprilistól, ha átalánydíjat használsz!

Átalánydíjasok, figyelem: itt a változás, amire fel kell készülni!

Változnak a rezsi szabályai az átalánydíjas fogyasztókat érintően 2024 áprilisától. Ez a módosítás segíteni fogja az igazságosabb földgázmennyiség kiosztást – adta hírül a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a budapesti szerdai sajtótájékoztatón.

A friss híreket Németh Szilárd tolmácsolta, aki beszélt az egyenletes részarányos számla fizető ügyfelekkel szembeni számlázási módról is. Mint elmondta, a kormányrendelet a Magyar Közlönyben szerdán megjelenik és csütörtökön már hatályba is lép.

Emerikre hozta: tíz éve a kormány vezették be a rezsicsökkentést, azért, hogy megvédjék a magyar lakosságot a “piaci martalócoktól”. Céljuk az volt, hogy ne forduljon elő, hogy a magyarok Európa legmagasabb energiaárát fizessék, különösen a lakossági földgáz esetében, amely a baloldali kormányok idején Európában kiemelkedően magas volt.

Ez egyúttal fontos tényező a júniusi európai parlamenti választásoknál. Meg kell védeni a rezsicsökkentéstét – hangsúlyozta Németh Szilárd -, mert napjainkban Magyarországon tíz emberből kilenc előnyös, rezsicsökkentett áron veszi igénybe a földgázt és az elektromos áramot.

Rekord mennyiségű számla érkezett

A tavalyi évet jelentős összegekről szóló számlák jellemezték a gázfogyasztóknak. Az MVM belső számlázási technikája következtében sok gázfogyasztó rekordáron kapta kézhez a számláit. A friss bejelentés a problémás elszámolási rendszeren tervez változtatni.

Az MVM számlázási rendszerének problémái miatt mindenképp szükségessé vált a változtatás. Az átalánydíjat fizető fogyasztói körben mintegy százezer ember tapasztalta, hogy számláik összege a korábbiakhoz képes megugrott.

Következésképpen, az MVM és a minisztérium közös erővel dolgozott azon, hogy megtalálják a legjobb megoldást a problémára, így a jogszabályi változások után áprilistól már a kedvezményes kiosztások is változnak az egyenletes részszámlás fogyasztóknál. Az intézkedés szinte minden ügyfelet érint, és a bevezetése automatikus lesz.

A rezsiszámlákon az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a rezsiév (augusztustól július végéig tartó időszak) során, rezsivédett áron fizetett gázmennyiséget. Így a részszámlák kiszámíthatóbbak lesznek, és a háztartások kiadásai könnyebben tervezhetőek.

Hangsúlyozni kell, hogy már a tavaszi elszámoló számlák esetében is így osztják ki a kedvezményes gázmennyiséget, az ügyfeleknek csak azért kell fizetniük, amit valóban elhasználnak. Ezáltal közel 100 ezer háztartás kerülheti el a jövőben azt, hogy nulla ingyen durván megnövekedjen a részszámlájuk.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *