Friss változások a 2024-es nyugdíjaszabályzatban – Sokan még nem hallottak erről!

Friss változások a 2024-es nyugdíjaszabályzatban – Sokan még nem hallottak erről!

Új információk a 2024-es nyugdíjrendszerben – Sokakat meglep ez a változás!

A 2024-es nyugdíjkalkuláció fontos összetevője az úgynevezett valorizációs szorzó. Ez a szám, ami gyakorlatilag meghatározza a nyugdíjas korú emberek havi jövedelmének egyik legfőbb elemét.

De vajon mit jelent pontosan a valorizációs szorzó? Ez a szám a nettó átlagkeresetekhez igazodik és az aktuálisan érvényes KSH-átlagkereset adatokhoz képest számítják ki. Évente, az átlagkereset változása esetén, módosítják ezt a szorzót.

Ez a fajta szorzó azért különösen fontos, mert segít az adott évtizedben keresett jövedelmeket a nyugdíjas korban kapott jövedelmekhez igazítani.

Ezzel a szorzóval lehet számításba venni a munkavállalói évek során keresett jövedelmet, mely változó lehet, és nem lehet közvetlenül hozzárendelni a nyugdíj összegéhez.

KSH adatok alapján

Tegyük fel példának egy olyan személyt, aki 1980-ban keresett havi néhány ezer forintot. Nyilvánvaló, hogy ez az összeg nem lehet alapja a mai nyugdíjaszabályzat szerinti nyugdíj összegének kiszámításához.

A KSH legfrissebb (2023. szeptember 25-én közzétett) adatai szerint 2023. január-július között a nettó átlagkereset növekedése 13,9% volt az előző év azonos időszakához képest – jegyzi meg a nyugdíj portál.

Már most látszik, hogy 2024-ben folytatódhat az a trend, hogy minél később igényli valaki a nyugdíját, annál nagyobb összegre számíthat.

Az adatokból kiszámítható, hogy 2024-ben akár 13,9%-kal növekedhetnek a valorizációs szorzók. Ez alapján nem kell attól tartaniuk a jövendőbeli nyugdíjasoknak, hogy az általuk kalkulált jövedelemből kevesebb összeg adódik majd a kedvezőtlen szorzók miatt.

A valorizációs szorzó működése

Meglepő, hogy mit takar pontosan ez a „bonyolult” kifejezés: a valorizációs szorzó. Ez egy kötelezően alkalmazandó szám, ami az öregségi nyugdíj összegének meghatározásában látványos szerepet játszik.

A valorizációs szorzó tehát minden évben fontos szerepet játszik annak, aki az adott évben kíván nyugdíjba menni. A valorizációs folyamat során az előző év nettó átlagkeresetét az országos átlagkereset évente történő változásait is figyelembe véve, a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez igazítják.

Összefoglalva, a 2024-es nyugdíjrendszer jövőbeli változásai újabb kihívások elé állítják a nyugdíjba vonulókat, azonban a valorizációs szorzóknak köszönhetően jobban alkalmazkodhatnak a változó gazdasági feltételekhez.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *