2024 áprilisától minden háztartásnak kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése!

2024 áprilisától minden háztartásnak kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése!

Új szabály 2024 áprilisától: A biohulladék házi elkülönített gyűjtése kritikus lesz

Egy említést érdemlő változás érint minden magyar háztartást 2024 április 1-től! A magyar szabályozói testület bejelentette, hogy minden háztartás számára kötelező lesz a biohulladék szelektív gyűjtése. A szabályozás az Európai Uniós normának megfelelően került elfogadásra, amely 2023-tól minden tagállam számára kötelezővé teszi a háztartási biohulladék elkülönített gyűjtését.

Ez az új rendszer azt jelenti, hogy többek között a konyhai zöld hulladékot és a konyhai élelmiszer-hulladékot külön gyűjtőedényekben kell tárolni. A zöld hulladék elkülönített közösségi gyűjtésének részletes szabályai, valamint a komposztálás lehetőségei is részletezésre kerülnek a rendeletben.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz felelős a gyűjtés és elszállítás folyamatáért. A cég tervezi, hogy szolgáltatást biztosít a házhoz menő gyűjtésre, de lehetőség lesz továbbá a biohulladék kijelölt gyűjtőpontokon történő leadására, és később a cég által üzemeltetett hulladékudvarban is. A kerti zöldhulladék átvétele megszokott módon marad.

Az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint a kötelező biohulladék gyűjtés elősegíti a tisztább anyagok visszajuttatását a természetes körforgásba, csökkentve a hulladéklerakókon található települési hulladék biológiailag lebomló tartalmát. Az intézkedés célja, hogy növelje az újrafeldolgozás arányát, és hozzájáruljon a hulladékok hatékonyabb felhasználásához. Az Európai Unió 2025-ös célja, hogy az összegyűjtött hulladék 65%-át újra hasznosítsák.

Az új rendszert területtől függően vezetik be

Ez a nagy változás már bejött más európai nagyvárosokban, ahol a biohulladék szelektív gyűjtése már megtörtént. A rendszer bevezetése és széleskörű alkalmazása előrelépést jelent a fenntartható hulladékkezelés, és hosszútávon a környezet védelme felé.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *