Jön az apokalipszis: 114 órán át havazik majd március végén

Uncategorized Admin Saturday 29th June 2024

Az északi sarkkör irányából érkező rendkívül hideg légtömegnek köszönhetően napokon át tartó intenzív havazásra kell számítani március végén a brit meteorológiai előrejelzések szerint.

Egész Nagy-Britanniát érinti majd a március végére várható, a számítások szerint 114 órán át tartó nagy havazás, mely a sarkköri hidegnek lesz köszönhető.

Főként az Anglia északi részén fekvő nagyvárosokat, Wales északi részét, valamint a Skócia középső területeit sújtja majd a rendkívüli időjárás a meterológiai előrejelzések szerint.

Alapvető változás várható tehát a brit időjárásban, mely márciusban szokatlanul enyhének bizonyult. Egyes helyeken 15 Celsius fokot mértek a múlt héten. Ennek azonban hamarosan vége szakad. A prognózis szerint hamarosan jelentősen visszaesik a hőmérséklet, Skócia középső és nyugati részén pedig folyamatos havazásra kell számítani március 27-31. között. 

Március 30-ra pedig az ország szinte minden területén esni fog. 

Anglia déli területein a hónap végén 2-4 Celsius fokra lehet számítani, északabbra viszont a fagypont alatti hőmérséklet lesz a jellemző.

A télies idő egyébként nem szokatlan ebben az időszakban Angliában, bár az utóbbi években kevésbé esett vissza a hőmérséklet, és a hó formájában hulló csapadék mennyisége is csökkent.

A most kiadott meteorológiai figyelmeztetést ugyanakkor komolyan kell venni, noha vélhetően akkora a katasztrófát nem okoz majd a márciusi hó, mint az 1962-es téli nagy havazás.

Ahogy az Origo megírta, a “Nagy Fagynak” nevezett szélsőséges időjárás mintegy 100 ezer halálos áldozattal járt, és a körülmények miatt az ország gazdasága gyakorlatilag leállt.

Forrás

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *