Visszatérnek a fagyok! Mutatjuk, mikor jönnek a mínuszok

Visszatérnek a fagyok! Mutatjuk, mikor jönnek a mínuszok

Az elmúlt hetekben az ország számos területén megszokatlanul meleg idő uralkodott, azonban a jövő hét közepére jelentős lehűlés és éjszakai fagyok várhatók, ami komoly veszélyt jelenthet a korai csonthéjasok számára.

HungaroMet Zrt csütörtöki agrometeorológiai elemzése szerint a rekordmeleg után ismét éjszakai fagyok fenyegetik a gyümölcsfákat, amelyek már virágzás előtt állnak.

Az elmúlt időszakban a hőmérséklet átlagosnál 5-8 Celsius-fokkal magasabban alakult, és a fagy gyakorlatilag nem jelentkezett az elmúlt 6-7 napban, csak a fagyzugokban.

A talajok mélyebb rétegei már decemberben telítődtek nedvességgel, és azóta is ezt az állapotukat tartják, azonban a felszínközeli réteg sokat veszített nedvességtartalmából, különösen a déli országrészben.

Az enyhe idő miatt a gyümölcsfák nedvkeringése is megindult, és a korai csonthéjasok már virágzás előtt állnak.

A kajszi például már mínusz 2, mínusz 3 Celsius-foknál károsodni kezd, és még korai van ahhoz, hogy ennél nagyobb fagy ne legyen. Az előrejelzések szerint a jövő hét elején markáns lehűlés várható, és akár hó is hullhat, míg csütörtöktől éjszakai fagyokra lehet számítani.

A kertészek is aggódnak a helyzet miatt. Megyeri Szabolcs kertész elmondta: “Az éjszakai fagyok nem csak a várva várt termést, hanem magát a fát is tönkretehetik.”

Ezért fontos figyelemmel kísérni a friss előrejelzéseket és időjárási információkat a HungaroMet honlapján, hogy megfelelően lehessen tervezni és védekezni az esetleges károk ellen.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *