Minimálbér emelés 2024 – 10 százalékkal emelkedik a minimálbér, és idén még 100 ezer forintot adnak pluszban!

A csütörtökön kiszivárgott információk szerint nagyon úgy tűnik, hogy 2024-ben akár 15 százalékkal is emelkedhet idehaza a minimálbér. Ez egybecseng az eddigi kormányzati nyilatkozatokkal is. Ami pedig valódi újdonság, hogy a munkavállalók és a munkáltatók egyeztetése alapján az idei évre körvonalazódik egy egyszeri bérkompenzáció.

Világgazdaság úgy tudja, hogy a vállalkozói oldal nyitott arra, hogy teljesítse a szakszervezetek követeléseit, vagyis a legalább 10%-os minimálbér-emelést.

Szeptember végén már a Portfolio is beszámolt arról, hogy a két fél tárgyalóasztalhoz ült, és nemcsak az idei bérkompenzációról voltak előrehaladott tárgyalások, hanem a jövő évi emelésekről is.

A VG most azt írja: a szakszervezetek és a munkavállalók között körvonalazódó megállapodás értelmében a vártnál magasabb infláció miatt év végéig egyszeri 100 ezer forintot kapának a minimálbéresek, ami a munkaadók feltételei szerint adó- és járulékmentesen lenne kifizethető, például a Szép-kártyán. 

(Az ügy azért is jelentős, mert több százezer embert érinthet a kompenzáció. A minimálbér a versenyszférában és a közszférában nagyjából 230 ezer embert, a garantált bérminimum pedig mintegy 730 ezer embert érint, azaz csaknem 1 millió ember béréről van szó.)

A munkáltatói oldal azt kéri a kormánytól, hogy járuljon hozzá a kompenzáció terheihez. Az egyszeri fizetés kapcsán a portál felidézi: mivel egyszeri juttatásról van szó, nem számítana bele a kereseti bázisba, viszont, hogy mégiscsak emelkedjen a bázis, egy plusz kétszázalékos emelés is része lenne a jövő évi bérmegállapodásnak.

Nem kizárt, hogy jövőre 15 százalékkal emelkedjen a minimálbér és 10 százalékkal a garantál bérminimum, ami a 2027-ig szóló bérfelzárkózási program első eleme lenne. A szakszervezetek ugyanis pár éven belül egyesítenék a kettő minimálbért.

A 10-15%-os mérték összecseng azzal, amit a napokban Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kommunikált.

A német és osztrák mintát is követnék a tárgyaló felek, miszerint a jövőben ágazati paritásos bizottságok jöhetnének létre és ők állapodnak meg a díjazásokról. 

A lap szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülése október 11-én lesz, ám a realitás az, hogy november közepére jön létre a megállapodás.

Mennyi lenne az annyi?

Idén 16%-kal 232 ezer forintra emelkedett a bruttó minimálbér. A garantált bérminimum pedig 14%-kal bruttó 296 400 forintra emelkedett.

Ha a kiszivárgott értesülésnek megfelelő mértékűek lesznek az emelések, akkor 2024-ben a bruttó minimálbér összege 266.800 forint lehet, míg a garantált bérminimum összege 326 ezer forint.

Forrás

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *