Rossz hírt kapnak az MVM, EON, ELMŰ ügyfelei! ENNYIT fognak fizetni szeptember 1-től!

Új villanyszámla-rendszer jöhet Magyarországon: jól járhat, aki hajlandó váltani?    Hogyan fizess kevesebb mint 50%-ot áramért!

Ezen a héten sem volt hiány hírekből és érdekességekből. A 31. héten kiderült többek között kivezetésre került az élelmiszer-árstop, a boltláncok pedig sorra jelentették be új mennyiségi korlátozásaikat.

Kiderült, hogy novemberig nem látja szükségesnek a kormány az évközi nyugdíjemelést. A múlt heti ponthatár lelepzés után megindult a várt roham az albérletekért és kollégiumi férőhelyekért. Bejelentették, hogy szeptembertől drágulnak a legnépszerűbb lottójátékok.

Már milliók látták a nyár két bombasiker filmjét – a Barbiet és az Oppenheimert. Kihirdették az idei Ország Tortája győztesét, és az is kiderült, mennyibe kerül majd egy szelet. A hétvége híreit pedig nagyrészt a vihar határozta meg. Három megyében vasárnaptól feloldották a tűzgyújtási tilalmat.

A Pénzcentrum vlogja, a CashTag, eheti videójában a szervízdíj és borravaló megítélésével foglalkoztunk. Mutatjuk az elmúlt hét legfontosabb, legérdekesebb híreit, és legolvasottabb cikkeinket.

Otthon, ingatlan, rezsi

Több akadálya is van annak, hogy bevezessék a dinamikus áramtarifákat Magyarországon: Balogh József energetikai szakértő a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy többek között több tíz- vagy százezer okos mérőórát kellene beszerezni, ami mostanában amúgy is hiánycikk a piacon.

Emellett a teljes jogi hátteret meg kell alkotni, kidolgozni a felmerülő részletkérdéseket – éppen ezért a magyar kormány előterjesztése is csak 2025. második felére teszi, hogy befejeződnek az előkészületek. A szakember szerint ugyanakkor a rendszer rengeteg ügyfélnek jelenthet segítséget, ha egyszer sikerül bevezetni Magyarországon – hiszen manapság már óriási különbségek vannak a legmagasabb és legalacsonyabb napi energiaárakban:

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató a Pénzcentrumnak adott interjújában beszélt arról hogyan érhető el a hosszútávú energiafüggetlenség Magyarországon. A szakember szerint a Paks 2 beruházási költségét célszerűbb lenne a hazai épületállomány energetikai korszerűsítésére fordítani, ezze mind a természet, mind a magyar háztartások jobban járnának. Az interjúban szó esik még a klímaváltozás elleni harcról, a túlnépesedés hatásairól és a túlfogyasztás veszélyeiről:

Fontos tudni, ezért a Pénzcentrum idén is felhívja a lakosság figyelmét, hogy szociális helyzettől, illetve egészségügyi állapottól függően védendő fogyasztóvá válhat Magyarországon az áram-, a gáz- és a víziközmű-szolgáltató ügyfeleiből. Bár rászorultsági alapon sokan igényelhetnék – és már igényelhették volna tavaly is – ezt a státuszt Magyarországon, jelenleg még kevesebben vannak, mint 2022-ben voltak. De ki lehet védendő fogyasztó és ez milyen előnyökkel, kedvezményekkel jár? Mutatjuk:

Egyre több magyar már nem csak a külföldre költözést, szerencsét próbálást fontolgatja, hanem már a kiköltözéstől kezdve céljuk más országban állampolgárságot szerezni. Viszont országa válogatja, ezt milyen feltételekhez kötik. A Pénzcentrum országváltással foglalkozó cikksorozatának első része a spanyol állampolgárság megszerzését járja körül:

Az utóbbi években hozzászokhattunk, hogy Európában nem múlik el nyár jelentős károkat okozó viharok nélkül. Bár a legnagyobb természeti csapásokat jellemzően a tőlünk nyugatabbra fekvő országoknak kell elszenvedniük – gondoljunk csak például a hatalmas észak-németországi viharokra -, azért Magyarországon sem ritkák az akár jelentős anyagi károkat okozó záporok, zivatarok, jégverések. Most ez utóbbi témakör kapcsán kérdeztük körbe a hazai biztosítókat: arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen módon kerülhetjük el az autónkban esetlegesen keletkezett jégkárok okozta jelentős anyagi kiadásokat.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *